Pomagajmo Božidarju!

Božidar je skoraj upokojeni tišler. Penzija bo slaba, zato še vedno zahaja v delavnico, kjer veselo ustvarja. Specializiran je predvsem za krste. Že lep čas bi se rad ostrigel, a je njegov frizer zaprl salon. Franže ga že precej motijo. Na živce mu gredo predvsem med kosilom, ko srka domačo govejo juho, moteče pa so tudi med večernim gledanjem žajfnice Najini mostovi.

Sedaj zaskrbljeno čaka, kako bo država pomagala gospodarstvu in upa na najbolje. Če njegov frizer obupa in salon zapre, bo moral čez cesto, do salona ženine prijateljice, česar pa noče. Nazadnje mu je zajebala tempelj, zadaj je imel stopničke, za levim ušesom pa ogromno luknjo. 

No, malce lažje mu je, ker v tem ni čisto sam. Težave ima tudi sosed, župnik, ki mu je kolega iz sosednje fare "pobral" vse vernike, saj maše prenaša prek fejsbuka. Tudi sam že dela na tem, a računalnika ni najbolj vešč. Ponavadi mu te zadeve ureja nečak, ta pa je doma, v karanteni. 

Božidar je pri kosilu računal.., tako, bolj na pamet. Če so na Kitajskem, kjer je komanda komanda in red red, za zajezitev potrebovali slaba dva meseca, se bo pri nas zadeva vlekla vsaj štiri. In še to do prve faze, če vmes ne fašemo podobnega pacientu 31.

Ravno je na mizo dobil tiramisu, puhast, sočen, z debelejšim slojem kakava, ko čez okno zagleda soseda. Na vrtu v majici "kaj nam pa morejo" za družbo desetih peče zorjene zrezke. Namesto sladice je moral pogoltnit tableto za pristisk. Spomil se je na zdravstveno osebje in vse tiste, ki zaradi takih ne spijo in če bi le lahko, bi stekel dol in jim ***** vse po spisku.

Božidarja skrbijo tudi naložbe in kredit, ki ga še vedno vrača za mašinerijo v delavnici. Že dober teden za nasvet in morebitno finančno pomoč neuspešno kliče sošolca iz osnovne šole, mešetarja, ki že leta pridno filtrira dobičke v davčne oaze. Včeraj ga je končno priklical, a da nima časa, saj so v firmi preobremenjeni z zbiranjem papirologije za državno pomoč. Obenem Božidar ve, da kolega pridno preži na tiste, ki bodo v obupu začeli pod ceno prodajati vse kar imajo.

A Božidarja je najbolj strah, da bi zaradi neodgovornega ravnanja nekaterih iznenada dobil preveč naročil za truge. Star je že in ne zmore več večjih obremenitev. Skrbi ga tudi izgorelost.

Rešite božidarja pred goltanjem tablet in izgorelostjo s tem, da upoštevate preprosta navodila stroke.

Božidar v tem kriznem času ne naseda komentarjem vsevedov in poplavi teorij zarot, rajši prebere kaj poučnega. Da bi lažje razumel eksponentno rast in viruse, si je ogledal video Exponential growth and epidemicsŠe bolj zanimiv pa se mu je zdel članek Coronavirus: Why You Must Act Now .. malce daljši, a da se ga splača prečitat. 

Ime Božidar je izbrano naključno iz naključnega spletnega seznama imen. Božidar je lahko Radko, Boris ali Grega, lahko si ti, jaz ali nekdo drug. Če imam tako srečo, da sem zadel ime in poklic, naj se mi gospod javi, da grem vplačat loto. Oba pripeta članka mi je poslal Marko, hvala.

Tudi sam bom karseda družbenokoristen in bom v času, ko smo bolj doma objavil kako fotko več. Obljubim.